Legrissebb bejegyzések

Híradó:

Mivel elég anarchista módon irogatok (nem időrendben), így a kézenfekvő modul (Recent Post) nálam nem műkődik, a legfrissebb bejegyzések nem a legújabb események. Emiatt hoztam létre ezt a kis beköszönőt, ahova belinkelem a legutóbbi bejegyzéseim, itt láthatjátok frissült-e valamivel a blog.

Picasara felraktam egy videot Abuék koncertjéről amit Csabi vett fel, amíg én Sanyan nyaraltam:
Abuék koncertje (2011.02.09.) Hozzáadva: 2011.03.02.

Idősorrenben haladok most, így nem adok ide linkeket.

2010. május 15., szombat

Pekingi állatkert


Yinchuani kiruccanásom után a hétvégét ismét Pekingben töltöttem, ahol Csabi már várt a következő látnivalókkal. Szombatra az állatkertet tervezte be, sok alkalmunk úgy se lesz látni kínai óriás pandát élőben. Várakozással teli keltünk útnak, mert amit a google-on olvastunk, az több, volt, mint ígéretes. 89 hektárnyi területen 450 féle szárazföldi és 500 féle vízi élőlény található, összesen több mint 14500 állat. Képzeletünkben megjelent a tágas kifutón fel alá rohangáló dél-kínai tigris, a békésen heverésző panda, nagy pocsolyákban dagonyázó orrszarvú. Felbátorodva a múlt heti tapasztalatokon, ismét metróval keltünk útra, de ezúttal rossz irányban indultunk a megállóból, így kicsit sétálni kellett a párás időben mire megleltük a bejáratot.  Nagy tömeg várt a pénztárnál, de reméltük, hogy ez majd enyhül valamelyest a hatalmas területen. Eleinte nem akart csökkenni, gyorsan tovább is haladtunk a kis ketrecekbe zárt állatok előtt, gondolva az igazi kifutók majd bentebb lesznek.

 Próbáltuk gyorsan megkeresni a pandákat, mert kíváncsiak voltunk rájuk. Mikor megleltük őket, sajnos csalódnunk kellett. Igaz, valóban aranyosak, de nagyon bánatosnak tűntek, nem sok mozgásterük volt. Nem lehet igaz, hogy ez a pár szenvedő példány jelenti a nagy pekingi állatkert fő látványosságát?!

 












 Mentünk hát tovább, amíg meg nem leltük az olimpiára épült panda-házat. Ami fogadott: bűz, pára, tömeg és mocskos üvegfal mögött, viszonylag nagy területen néhány kószáló, falatozó panda.


Ekkor már kezdett érni bennünk a gondolat, hogy nem azt kapjuk amire eleinte számítottunk. Felkutattuk a nagymacskákat, szegények pár négyzetméteres kalitkában jártak fel, alá, szinte faltól falig értek. 


Hol van a hatalmas kifutó? Sehol. A nagy terület nem az állatok miatt van, hanem az embereknek. Sok füves park, virágok, fák és miniatűr kalitkák, depressziós állatokkal. A lényeg, hogy az emberek nyugodtan piknikezhessenek, kiteríthessék pokrócaikat, elővehessék elemózsiás kosarukból az ételt, italt és jól érezzék magukat. Az állatok közérzete másodlagos. Az aquatikum lett volna még talán érdekes, de oda olyan drága volt a belépő, hogy nem mertük bevállalni, mi van, ha ott is hasonló látványba ütközünk, mint a szárazföldieknél? Így gyorsan megnéztünk még 1-2 sínylődő, vegetáló élőlényt és kimenekültünk az állatkertből.



Szerintem az 1/3-át se láttuk, de nem voltunk többre kíváncsiak. Az egyik kínai kollegám mondta, hogy az állatkert közelében van egy nagy „bevásárlóhely”, ahol sokféle ruhát lehet olcsón beszerezni. Ez nem a nyugati turistáknak van, hanem a helyieknek, de ha igazán jó áron szeretnénk megvenni a kínai „gagyit”, akkor itt érdemes. Kis keresgélés után meg is találtuk, melyben segítettek a nagyobb szatyrokkal velünk szembe áramló emberek. A „piac” több épületből áll, melyek 5-8 emeletesek. Minden szinten külön osztály, női-férfi ruha, cipők, divat, stb. Egy szinten legalább 100 árus összezsúfolva, az általuk alkotott folyosókon 2 ember alig bír elmenni egymás mellett. Mindegyik ugyanazt árulja, pólók, farmer, zoknik. Pólót szerettem volna venni, de csak mintás, színes van, amelyik meg nem, az galléros, vagy műszálas. Az élmény leírhatatlan, senki nem fogta fel eddig ésszel, akinek meséltük, Csabi barátnője se, csak mikor pár napra kijött meglátogatni. El is ismerte: nagyon durva. Képet nem készítettünk, az úgy se adná vissza az élményt.

2 megjegyzés:

  1. Szeva Tobe, én is voltam ilyen áruházban Kínában, az összezsúfolt árusok bent ettek-ittak az üzletben, bűzös volt. Amúgy meg vettem egy North Face síkabátot 5000 Ft-ért ami azóta bevált.
    Kató

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    En a shanghai allatkertben voltam, es ott sem sokkal kulonb a helyzet. Van egy kisebb, elkeritett resz a "hazi kedvenceknek" (kutya, macska), es ez valami iszonyat. Ha tudnam, hogy es hol lehet feljelentest tenni, akkor szivesen megtennem. Az allatok parosaval 1-1 beton szobaban (kb.3nm) vannak elhelyezve. Nemelyikuk teljesen le van robbanva, koszosak, elhanyagoltak, sovanyak. Majdnem sirva fakadtam, mikor melattam oket.
    Arrol nem is beszelve, hogy senki nem torodik azzal, hogy ne etesse minden fele dologgal az allatokat. Megszokott dolog, hogy bedobnak valamit (muanyag flakont, papirt vagy ami eppen a kezukbe akad), hogy az a szerencsetlen odaforditsa a fejet egy fenykep erejeig.
    Tudnek meg mit meselni, en is kint elek Kinaba mar tobb, mint 2 eve...
    Minden jot!

    Angela
    2011.02.02.

    VálaszTörlés